Hoe word je opgelicht op het internet

Loes Knetsch ©

Waarom werkt oplichting zo goed …

Enkele dagen geleden hoorde ik iemand klagen over een scam (oplichting), waar hij het slachtoffer van was geworden. Het ging om een aanbod om je bij een programma aan te sluiten voor 17 euro en daarmee zou hij dan honderdduizend euro gaan verdienen binnen drie maanden. Natuurlijk zonder iets te hoeven doen of iets te weten.

Als je al eens opgelicht bent, en geld hebt verloren, word je over het algemeen heel voorzichtig om weer ergens aan mee te doen. Welnu, slechts enkele dagen nadat hij hierover klaagde, hoorde ik precies dezelfde persoon het volgende zeggen:
Ik heb het gevonden!  Deze keer zal ik mijn geld goed besteden, het kost slechts 35 euro om te beginnen en ik ga 5000 euro per maand verdienen, gemakkelijk, snel en zonder hard te moeten werken … .Hij valt min of meer in de armen van een andere zwendel.

Hoe word je opgelicht op internet

 

Waarom gebeurt dit?

Stel je eens voor, dat in twee dagen tijd, van iedereen die zoekt naar een methode om snel rijk te worden, een handje vol mensen in de val loopt en wordt beroofd van hun geld. En stel je voor dat dit over de hele wereld gebeurd, hoeveel fatsoenlijke mensen verliezen dan honderden, misschien wel duizenden euro’s om het geheim te vinden wat hun leven zal veranderen. Een beter leven, met rijkdom en fortuinen en alles wat ze moesten doen, was onverantwoord hun geld geven aan iemand die hen de sterren van de hemel belooft. Als je dit alleen al leest, voel je al dat zoiets niet mogelijk is.

Hier dacht ik aan twee dingen die er gebeuren bij oplichting, en eigenlijk maakt het duidelijk waarom ze zo goed werken, en na 10-20 jaar van online oplichting werken ze nog steeds als een tierelier.

1. De veelbelovende Wereld.

Het glanzende voorwerp syndroom en de behoefte naar het “te mooi om waar te zijn…”
De meeste mensen vallen voor de grote belofte. Je leven zal compleet veranderen, je zult geen enkele dag meer aan het werk hoeven in je leven. Je zult rijk en beroemd zijn, en je zult nooit meer problemen hebben. Het geheim is eindelijk van jou, lid worden van de 1% van de mensen die altijd geweigerd hebben het geheim te delen wat hen rijk rijk maakte…. enz. enz.

Oplichters belovende je de sterren van de hemel, ze zeggen echter nooit hoe het zou kunnen werken, ze verwijzen naar niet-bestaande deskundigen, in een niet-bestaand bedrijf, met technieken die niet werken. Ze huren acteurs in om getuigenissen spelen. Zo bouwen ze een zeer krachtig en overtuigend Assepoester sprookje waar alleen jouw voet in het glazen schoentje past … Ze schieten op je met de grote kanonnen. Verdienen miljoenen ….

Wij hier, bij Wealthy Affiliate hebben niet alleen geleerd, maar weten ook, dat zoiets niet bestaat.
Als je dit leest, en glimlacht, en denkt: “Ja ik weet ook niet waarom het zo goed werkt voor hen en nooit ophoudt te werken. Geen zorgen als je de les eenmaal hebt geleerd dan kan je makkelijk  dergelijke oplichting demonteren.

De meeste mensen hopen nog steeds dat al die beloftes echt zijn, en ze proberen nog steeds om iedereen zover te krijgen om hun werk te doen en verantwoordelijkheid voor hen te nemen.

Laten we eens kijken wat het tweede deel van de val is.

2. Zoete praatjes.

Zeer goed geplaatste woorden en een volkomen onzichtbaar “spinnenweb”
De big time oplichters, die keer op keer terug komen met verschillende of soortgelijke oplichtingspraktijken zijn erg goed in het invloedrijke praten, het bouwen van een web van leugens en beloften en je valt erin. Nog voordat je het weet, heb je je credit kaart klaar om te betalen.

Hoe word je opgelicht op internet

Eenmaal binnen beloven ze je nog steeds de wereld, en jouw “nep online balans stijgt snel” en hey, je kunt alles omzetten zonder ooit een reële waarde er tegenover te hebben. Dus dit betekent niet dat er iets is, oké? Wanneer het om uitbetaling opties gaat,  zullen er veel moeilijkheden en excuses zijn. Zoals technische fouten, systeemfouten, verkeerde balans opties, verklaringen van een land zijn veranderd, wachttijden als gevolg van veel verkeer etc …. Zij zullen er alles aan doen om je te houden en je te bombarderen met extra regeltjes. En nu je toch binnen bent, met nieuwe kansen, om hen jouw geld te geven.

Kortom, ze maken misbruik van jouw dromen en wensen.
Ik wil hier een kort verhaal met je delen dat misschien een beetje zal verduidelijken waarom er elke dag honderden mensen in de val lopen van deze oplichters.

De grote belofte zonder inspanning.

Dit verhaal gaat over Johnny. Johnny is zijn hele leven een werknemer. Hij werkt nog steeds in een fabriek, maar hij droomt groot. Op een dag wil hij rijk worden. Vakantiehuizen hebben in het buitenland en wereldreizen maken. Vele keren speelde hij in de loterij en wenste hij de jackpot te winnen, zonder enig geluk.
Elke dag liep Johnny dezelfde weg en steegjes om van zijn werk naar het station te komen en naar huis te reizen. Tot hij op een dag, in een van de donkere steegjes achter de fabriek, een stem hoorde.
Deze stem was de warmste, vriendelijkste en verleidelijkste stem die hij ooit gehoord had in zijn leven.

Hij stopte met lopen en draaide zich om, maar er was niemand te zien. Even later was hij ervan overtuigd dat het allemaal in zijn hoofd zat. Maar bij de volgende stap die hij nam, verscheen de stem opnieuw. “Johnny”, fluisterde de stem. “Johnny, ik weet wat je het liefst wilt in je leven, ik kan al jouw problemen oplossen, en je stoutste dromen vervullen, Johnny. Kom gewoon naar me toe ”

Johnny was verbijsterd, hij had zich deze stem niet verbeeld. Het was echt, maar nog steeds kon hij niet uit maken waar de stem vandaan kwam. Toen hij nog een langzame stap voorwaarts nam, voelde hij een vreemde steek in zijn ingewanden. Er is hier iets mis, dacht hij voor een moment, terwijl de stem opnieuw fluisterde naar hem en hem verzekerde dat alles in orde was en dat hij gewoon nog maar één stap hoefde te nemen, om al zijn wensen te laten uitkomen. Dus Johnny duwde zijn buikgevoel opzij en nam de stap.
De verleiding om eindelijk al zijn dromen te zien uitkomen, zonder dat hij er iets voor hoefde te doen was zo hoog dat hij het moest riskeren.

Hij kon zijn stap niet afmaken, want hij lijkt vast te zitten waar hij staat, iets kleverige zat op zijn handen en benen en des te meer hij moeite deed om te bewegen hoe meer hij verstrikt raakte in dit onzichtbare kleverige web. Hij zat gevangen en kon zich met geen mogelijkheid bewegen. Dan plotseling verscheen de stem weer, veel dichterbij deze keer en minder warm en verleidelijk zei de stem “Maak je geen zorgen Johnny, weldra zijn al jouw problemen opgelost”. Johnny keek geschokt want de stem kwam van boven deze keer, en heel dicht bij hem ook. Terwijl hij naar boven keek naar waar de stem vandaan kwam, staarden 8 vuistgrote rode ogen naar hem, en van de tanden, net onder de ogen, droop zuur dat zijn huid verbrandde. Hij was gevangen in het web van een gigantische spin, en zijn problemen waren voor goed voorbij.

Hoe word je opgelicht op internet

De moraal van dit verhaal

Gedachten en analyses
Wat Johnny geloofde was dat zijn dromen en wensen zouden uitkomen, omdat iemand anders, die hij nog zelfs nog nooit een keer ontmoet had, dit hem beloofde. Het beste deel hiervan was dat hij geen problemen meer zou hebben en zelfs nooit meer hoefde te werken. Hij hoefde alleen maar door hetzelfde straatje lopen zoals hij altijd deed en alles zou veranderen.

Johnny vergat, dat er niets in onze wereld helemaal gratis is, alles heeft een prijs die betaald moet worden. Ofwel het kost tijd, moeite of geld. Meestal is het alle drie.
Johnny vergat ook dat de ware definitie van waanzin is:

Hoe word je opgelicht op internet
Hoe groter de verleiding voor Johnny werd om de bron te vinden van het geheim die zijn dromen en wensen zou laten uitkomen, hoe makkelijker hij zijn gevoel uitschakelde dat er iets niet klopt. Zijn gevoel over dat er iets heel erg scheef zat. Hij negeerde dat de locatie waar hij zich bevond, helemaal niet vriendelijk was. Het was in een donker achteraf steegje op een industrieterrein zonder licht. De stem beloofde veel te veel aan een onbekend iemand en ondanks dat stapte hij in de val.

De illusie om te krijgen wat hij wilde zonder inspanning was gewoon te verleidelijk, zodat hij zelfs zijn eigen leven riskeerde om het gratis te krijgen.

Veel mensen zitten gevangen in precies dezelfde situatie, ze geven de schuld en wijzen naar anderen voor dingen die niet werken voor hen, in plaats van hun verantwoordelijkheid zelf te nemen. Ze geloven dat ze in armoede of ontbering zijn geboren en leggen de verantwoording volledig op de schouders van een ander persoon of bedrijf.

Het was oké voor Johnny om de macht te geven aan al die mensen die hij verantwoordelijk hield voor zijn situatie en hij had zelfs nog nooit geprobeerd om zijn baan te veranderen in een iets meer uitdagender job. Hij was op zoek naar de magische “snel rijk knop” en verloor zichzelf in dromen en wensen dat de jackpot hem zou treffen. En toen de jackpot zich dan voordeed in de vorm van de vriendelijkste stem ooit, en ook al leek het te mooi om waar te zijn…. deze stem moest worden vertrouwd, omdat eindelijk iemand besefte hoeveel hij verdiende.

Hoe word je opgelicht op internet?

Dit kleine verhaal toont je waarom deze vorm van oplichting die we vandaag online tegenkomen zo goed werkt. Mensen hebben de neiging om zichzelf op te waarderen zonder zelf verantwoordelijkheid daarvoor te nemen, dus ze gaan en verwachten dat iedereen hun problemen gaat op lossen en ze rijk gaat maken. Ze hebben geen tijd voor ontwikkeling en leren, en hebben ze de neiging om meer te luisteren naar hun ego’s dan naar objectief advies van anderen. Lezingen en nieuwe ideeën zijn alleen de moeite waard als ze gratis zijn, weinig tijd kosten en ze snel geld zullen brengen zonder enige inspanning. Het is een trieste waarheid dat er in onze samenleving profiteurs zijn die voortdurend hun tijd en geld in handen van oplichters schuiven. En het is onze plicht om een echte kans voor verandering en groei aan de wereld te presenteren. Ik heb het niet alleen over de opleiding van Wealthy Affiliate, maar ik heb het over de aanwezigheid van die werkelijk ondersteunende en dienende pagina’s met kennis die overal op het internet te vinden zijn. Die de ogen openen via voortdurende herhaling van de waarheid.

Er is geen geheim van succes, er is geen snelkoppeling of snel rijk gids. Er is geen klik die toegang geeft aan een miljoenen systeem. En er bestaat helemaal geen programma waarvoor je niets hoeft te weten, te doen of geen inspanning voor hoeft te verrichten, maar alleen kosten met zich mee zullen brengen.

Lees meer over oplichting online

Bezoek mijn profiel op Wealthy Affiliate

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>